({0}) shopping_cart
Din varukorg är tom.
Ring oss

Hängmörat kött till Nyårsafton

december 03, 2011



Vecka 51 får vi in hängmörat kött från Ekerödsrasten lagom till jul och nyårshelgerna.

Entrecoten är den del av oxen som är väldigt saftig och mör med tanke på det insprängda fettet. Denna bit har en fetthalt på ca 10% och är vanligast att man grillar men även helsteker. Ett vanligt ackompanjemang är en fet sås såsom bearnaise eller kryddsmör.

Ryggbiffen från Ekeröd är en given succé på middagsbordet. Ett smakrikt och magert kött med 4% fetthalt som passar bra att både grilla och steka.  Vid grillning av skivad ryggbiff sker på hård värme för en fin grillyta, sedan på indirekt värme för lagom genomstekning. Ett snitt i köttet visar när den är klar (vilket är väldigt varierande beroende på om man vill ha den "rare" eller "well done").

Det finns även andra sätt att se hur färdig den är. Här är ett exempel:

En 1,5 cm skiva steks 2-3 minuter per sida.
Vänd när köttsaften börjar tränga upp.

När saften tränger upp igen är köttet
* blodigt när saften börjar tränga upp,
* rosaröd när saften är lätt rosa,
* medium när saften är tydligt rosa,
* välstekt när saften är genomskinlig.
Låt köttet vila 5-10 minuter efter stekning.