Beskrivning
Kalventrecote är som oxentrecote väldigt saftig med tanke på det insprängda fettet. Kalven är mörare än oxen, har något mildare smak och ett magert kött, ca 3% fett. För bäst resultat tillagas den med fördel hel i bit, för att skivas upp först vid servering. Då blir köttet som mörast och saftigast.
Vill man ha mer BBQ känsla går det givetvis utmärkt att skiva upp och marinera innan tillagning för att sedan lägga på het panna eller grillgaller. Inspiration i videon nedan:
Kalventrecoten säljs hel i bit om 1,5-3 kg. Exakt pris fås vid leverans.
Hur gillar du ditt kött?
Blodigt / rare: 52-54˚C (Nöt, lamm)
Medium / medium rare: 55-60˚C (Nöt, kalv, lamm)
Medium välstekt / medium: 58–68˚C (Nöt, kalv, lamm)
Välstekt / well-done: 70˚C (Fläsk, kyckling, nöt, kalv, lamm)
Tillagningstips:
1. Stek/grilla upp en yta runt hela entrecote biten
2. Tillaga den hel i ugn eller grilla indirekt till 54-56 grader i mitten
3. Låt vila i 15-20 minuter, så tappar den inte så mycket vätska vid servering. Undvik folie då köttet mår bäst av att vila fritt.
4. Skiva upp i 20 mm skivor och servera med kokt potatis, pommes eller en god sallad. Glöm inte bearnaise såsen!