Erbjudande!

Torskrygg av Skrei – msc

1,490.00kr3,990.00kr

Nu är det Skreisäsong!

Köp Skrei av absolut högsta kvalitet. Vitt fint magert kött med en skivig konsistens vilket är kännetecknet för äkta Skrei.

Sydfisks Skreitorsk fileas och packas i Kalix.

  • Fri hemleverans
  • Flexibla leveranstider
  • Betalning vid leverans
Nollställ
Artikelnr: Inte tillgänglig Kategorier: ,

Beskrivning

Nu är det Skreisäsong!

Sydfisks Skreitorsk är av högsta kvalitet och levereras med skinnet kvar. Priset är veckopris och kan ändras, men har du lagt din beställning kan priset efter det bara bli lägre.

Skreitorsken fileas och packas i Kalix.

Allmänt om Skrei

Skrei beskrivs som norsk torsk när den är som bäst. Fisken kommer från världens största torskbestånd och fiskas januari till april. Detta är tiden då Skreien enligt tradition fiskas och är på sitt livs topp efter den blivit könsmogen. Den vandrar ner från Barents hav till Norska kusten och det är här den fiskas från Mörekusten i söder till Finnmarkskusten i norr. Ca 40% kommer från Lofoten och Vesterålen som är de två stora lekområdena.

Skreitorsken har ett magert vitt fast kött med en skivig konsistens som är ett resultat av den långa vandringen. Allt du behöver höra att se till att innertemperaturen uppnår 38°C

Vad är Skrei

Skreien är en del av arten Torsk (Gadus morhua) men är från ett annat bestånd än Kusttorsken som vanligtvis säljs i butik. Skreien är den vandrande delen och kommer från den Norsk-Arktiska stammen. Den tillbringar större delen av sitt liv i Barents hav som är mycket rikt på näring, för att först vid könsmogen ålder om ca 5 år inleda sin lekvandring längs den Norska kusten. Den norska kusttorsken och Skrei blandas inte och har även olika utseende. Skrei är längre, har en mer spetsig form och en ljusare teckning. Storleken på skrei kan bli upp till 169cm lång och väga 55kg.

Vad betyder ordet Skrei?

Namnet ”skrei” betyder att vandra, och detta beteende styrs av speciella vandringshormonener som slås på när den blir könsmogen. Skei benämns också som Nordarktisk Torsk men kan även kallas jedd, jadd, bruning.

Varför köpa skrei?

Skreien har ett fastare, vitare och mer delikat kött – fisken är dessutom hållbart fiskad med MSC Marine Stewardship Council) märkning

Rik på D-vitamin och Omega 3

Skreien är en väldigt bra källa för D-vitamin och omega-3-fettsyror. För nordbor förr i tiden var det extra viktigt för de som inte fick så mycket sol under vinterhalvåret.

”Vägen tillbaka”

När leken är över flyter miljarder av befruktade ägg med strömmarna mot de näringsika betesområdena i Barents hav. Efter ett par veckor så kläcks äggen och torsklarven fortsätter färden. Den lever på plankton under resan och på hösten så har larven utvecklats till en liten torsk på 8-10 cm. Den dyker ner till 200m till de näringsrika betesområdena i Barents hav och efter 4-5 år så är den stor nog att själv starta sin vandring och därmed sluts cirkeln.

Grönt ljus från WWF

Fisket av Skrei har grönt ljus från WWF och tack vare god förvaltning så är beståndet hållbart och i god tillväxt så du kan äta skrei med gott samvete.

Krav för att få kalla sig Skreitorsk

– Fångad i de traditionella lekområdena längs Norges kust

– Vildfångad mellan Januari och April

– Fullvuxen ca 5 år

– I perfekt skick utan jack, märken och andra skador

Mer information

Vikt

2,5 kg netto, 5,0 kg netto, 7,5 kg netto

Specifikationer

Förvaring: Fryst -18°C
Miljömärkning: Marine Stewardship Council – MSC
Latinskt namn: Gadus morhua
Fångstområde: Norska havet FAO27
Hållbarhet: 12-18 månader
Storlek: 200-300 gr/st
Förpackning om: 2,5 kg netto
Kilopris: 596 SEK