Facebook Pixel

Iberico Bellota

Visar alla 2 resultat

  • Pluma Iberico Bellota

    Pluma Iberico Bellota

    699kr
  • Secreto Iberico Bellota

    Secreto Iberico Bellota

    623kr

Beställ Iberico-kött online

På Sydfisk är vi djupt förtjusta Iberico-kött (mer exakt Iberico Bellota), ett exklusivt kött från grisar på iberiska halvön, dvs Spanien och Portugal. Dessa iberiska grisar betar fritt bland kuperade landskap och är kända för att producera vad enligt många är världens bästa griskött.

Vad är iberico-kött?

Iberico-köttet kommer från den svarta iberiska grisen som enbart finns i Spanien och Portugal. Dessa grisar producerar kött av högsta kvalitet och erbjuder en unik smak och hög marmorering. Det marmorerade fettet är vad som ger en utsökt smak och saftighet när köttet tillagas.

Man säger ofta att Iberico-kött är grisens motsvarighet till det populära Wagyu-köttet av nöt. Iberico Bellota är det finaste köttet av de olika iberico-grisarna och vi på Sydfisk erbjuder både Secreto Iberico Bellota och Pluma Iberico Bellota.

Bellota – vad står det för?

Bellota (ekollon på spanska) indikerar att grisen har betat fritt i ekhagar under sin uppfödning, där de äter stora mängder av ekollon och räknas därför till det finaste av Iberico-kött. Det är nämligen ekollon som ger grisen dess rika och nötiga smak med en hög marmorering.

Vilken karaktär har köttet?

Iberico Bellota är känt för dess nötiga smakprofil med en lätt sötma kombinerat med en otrolig mörhet och saftighet. Tack vare dess höga grad av marmorering smälter köttets marmorerade fett under tillagning och får till dess högkvalitativa smak som man älskar.

Köttet från Iberico-grisen är ett mångsidigt kött som funkar utmärkt till en mängd olika rätter, där grillen är den absolut populäraste tillagningsmetoden. Så är du på jakt efter något exklusivt att bjuda på inför grillfesten, då är detta griskött något som garanterat får dina gäster nöjda!

Tillaga Iberico Bellota på bästa vis

Detta smakrika kött från Spanien och Portugal kräver inte mycket krångel vid tillagning, istället säger vi, ”håll det enkelt”. Bästa sättet att tillaga köttet varierar självklart beroende på vilken del man tillagar och till vilken maträtt man ska använda det till.

Men frågar du oss på Sydfisk anser vi att grillad Iberico Bellota en varm sommarkväll är det få saker som slår när det kommer till kött.

Förberedelse

Precis som med så många andra styckdetaljer rekommenderar vi att man tar ut köttet ur kylskåpet och låter det vila i rumstemperatur i cirka 30 minuter innan man börjar grilla.

Under tiden man låter grillen komma upp i värme kan man passa på att krydda köttet. När det kommer till ett så fint kött som Iberico tycker vi om att hålla det enkelt med lite salt och svartpeppar för att framhäva köttets goda smak, eventuellt lägga till några goda örter.

Grillning

Iberico-kött tillagas mer likt biff snarare än traditionellt fläskkött. Placera köttet på grillen och låt det ligga ett par minuter tills grillen ger en fin gyllenbrun yta till. Hur länge den ska tillagas påverkas av temperaturen på grillen och tjocklek, men vi brukar sikta på att nå en kärntemperatur på strax under 60°C.

När du har grillat klart är det även viktigt att du låter köttet vila i cirka 5-10 minuter innan du skär i det. Detta låter smakerna sätta sig och köttet återfår sina saftiga egenskaper.

Secreto och Pluma

På Sydfisk erbjuder vi två olika styckdetaljer, Secreto Iberico Bellota och Pluma Iberico Bellota. Båda bitarna är utmärkta och låter dig uppleva smak och textur av högsta kvalitet.

Nedan förklarar vi de båda lite lätt:

Secreto i korta drag

Ordet ”secreto” betyder ”hemlighet” på spanska och kommer från att denna styckdetalj är något av gömd bit. Det är en rand av kött som sitter inne i grisens axel och skyddas av ett lager fett. Denna styckdetalj är mycket marmorerad vilket innebär en riklig smakprofil med hög saftighet när det tillagas.

Pluma i korta drag

”Pluma” betyder ”fjäder” och är en styckdetalj från grisens främre del, strax bakom nacken vid grisens skuldra. En mycket fin bit på grisen som är otroligt mör med mycket marmorering och innehåller även denna rikligt med smak. Båda bitarna erbjuder en utsökt matupplevelse men har lite olikheter i smak och textur på grund av deras placeringar.

0
    0
    Din varukorg
    Din varukorg är tomTillbaka till produkterna